 Зелето е богато на минерални соли - главно калий, калций, магнезий, фосфор... Смята се, че родина на този листен зеленчук е Европа. То е предпочитано още от древните египтяни, а римляните му придавали даже божествен произход. Едва в началото на новата ера, то е станало известно по нашите земи. Благодарение на добрата му съхраняемост, през цялата година можем да имаме този зеленчук с голяма хранителна и лечебна стойност. Смятано за силотворна храна, то е препоръчвано при малокръвие или при отслабнали организми. Бялото зеле съдържа средно 94% вода, от 2.6% до 8% захари, 1.4% белтъчини, 0.6% минерални соли (калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо, следи от йод, манган), както и други микроелементи. Особено важно е, че солите на калия са значително повече от солите на натрия. Това възпрепятства задържането на вода в организма. Важна съставка на зелето е сярата, която липсва в храната на съвременния човек. Освен това зелето съдържа различни ензими и витамини - витамин С - средно 40% и незначителни количества провитамин А (каротин), витамините В1, В2, B4, B6, РP, К и други. Червено зеле е с отличителен червено-виолетов цвят на листата - това се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества от групата на антоцианите. Появява се след селекциониране през XVI век в Западна Европа. Червеното зеле съдържа средно 90% вода, 6.2% въглехидрати, 2% белтъчини, 63% витамин С, витамините В1, В2, РР, пантотенова киселина и други. Богато е на минерални соли, главно калий, калций, магнезий, фосфор. Съдържа в малки количества желязо, йод, натрий и други. Особено вкусно на салата или задушено. Зелето е ниско калорично, а в съчетание с богатато му съдържание на витамини и минерални соли, е особено подходящо за хора решили да свалят някой друг килограм. По съдържание на витамин Р, то превъзхожда останалите зеленчуци, с изключение на магданоза и спанака. Неотдавна стана известно, че зелето съдържа витамин U, притежаващ противоязвен ефект, а съвсем наскоро бе установено, че зелето подтиска развитието и разпространението на раковите клетки. Бяло или червено, зелето трябва колкото се може по-често да присъства на масата ни. |